Επισημάνσεις για την Αίτηση-Δήλωση (Πανελλαδικές)

Το ΚΕΣΥΠ Καλαμάτας, ανταποκρινόμενο σε ερωτήματα για το νέο εξεταστικό και κατόπιν επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, σας ενημερώνει ότι χρήσιμες επισημάνσεις  μπορείτε να δείτε δημοσιευμένες εδώ: http://blogs.sch.gr/kesmes/?p=967

Επιπλέον, στη διεύθυνση http://blogs.sch.gr/kesmes/?p=969 μπορείτε να δείτε ερωτήσεις-απαντήσεις που εξέδωσε το Υπουργείο σχετικά με τις δηλώσεις των υποψηφίων.

Επίσης,  στη διεύθυνση http://blogs.sch.gr/kesmes/?p=885 θα βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα άρθρα του ΚΕΣΥΠ Καλαμάτας που αφορούν το νέο εξεταστικό.

 

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα τα παρακάτω για τους τελειοφοίτους που θα εξεταστούν με το νέο σύστημα και αποτελούν απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα που υποβάλλονται στο ΚΕΣΥΠ:

 

1.      Τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν πανελλαδικώς οι μαθητές των ΓΕΛ θα τα εξεταστούν υποχρεωτικά και στις ενδοσχολικές εξετάσεις. Στους μαθητές θα χορηγηθεί ενδοσχολικό απολυτήριο και οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων δεν θα συνυπολογιστούν στο βαθμό του απολυτηρίου.

2.      Δε συνυπολογίζονται οι βαθμοί των ενδοσχολικών εξετάσεων για την εξαγωγή των μορίων εισαγωγής.

3.      Για τους τελειόφοιτους των ΓΕΛ που δεν επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν απαιτείται η υποβολή κάποιας αίτησης τώρα.

4.      Τα μόρια για κάθε επιστημονικό πεδίο προκύπτουν από τα 4 και μόνο μαθήματα του κάθε πεδίου.

5.      Οι υποψήφιοι με το νέο σύστημα μπορούν να δηλώσουν δυο μαθήματα (δυο πεδία δηλαδή) που έχουν δικαίωμα από την ομάδα προσανατολισμού τους ακόμα και αν το ένα από αυτά δεν είναι το πεδίο «της κατεύθυνσης τους» όπως το θεωρούσαμε με το προηγούμενο σύστημα. Δηλαδή, υποψήφιος της Ομάδας Ανθρωπιστικών δικαιούται να δηλώσει Βιολογία και Μαθηματικά ώστε να έχει πρόσβαση στο 3ο και 4ο πεδίο. Δεν χρειάζεται να δηλώσει υποχρεωτικά τα Λατινικά ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε δεύτερο πεδίο.

 

Είναι απολύτως σαφές ότι αν ένας υποψήφιος με το νέο σύστημα έχει επιλέξει και 5ο μάθημα για να διευρύνει τις επιλογές του, σε περίπτωση που δεν γράψει καλά, η χαμηλή του επίδοση δεν θα επηρεάσει τη βαθμολογία του για τις σχολές του άλλου επιστημονικού πεδίου αλλά δεν θα επηρεαστεί ούτε το απολυτήριο του. Άρα η συμβουλή μας είναι ότι οι μαθητές που ενδιαφέρονται και για δεύτερο πεδίο, να το δηλώσουν εφόσον δεν χάνουν απολύτως τίποτα με τη δήλωση αυτή.

Το ίδιο ισχύει για τα ειδικά μαθήματα. Οι υποψήφιοι δεν χάνουν απολύτως τίποτα αν δεν είναι ακόμα σίγουροι  και δηλώσουν τώρα ότι θέλουν να εξεταστούν στα ειδικά μαθήματα. Προτιμότερο να δηλώσουν και να μην εξεταστούν τελικά παρά να βρεθούν χωρίς τη δυνατότητα συμμετοχής σε κάποια εξέταση!

Υπενθυμίζουμε τέλος ότι το ΚΕΣΥΠ αποτελεί συμβουλευτική και μόνο υπηρεσία. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει πάντα να μελετούν πολύ προσεκτικά τις σχετικές εγκύκλιους και να απευθύνονται για διαδικαστικά θέματα στους αρμόδιους.

<< Πίσω στην προηγούμενη σελίδα